X

Πάγκος κουζίνας από Quartz – Χαλαζία

Ο χαλαζίας είναι ορυκτό του πυριτίου,συγκεκριμένα πολύ καθαρό οξείδιο πυριτίου το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση. Είναι σημαντικό ορυκτό της λιθόσφαιρας και συμμετέχει στα συστατικά της σε ποσοστόπερίπου 12%. Επίσης είναι το μοναδικό ορυκτό που αποτελείται αποκλειστικά από πυρίτιο και οξυγόνο. Τα ιόντα του χαλαζία είναι πολύ ισχυρά συνδεδεμένα και για αυτό έχει μεγάλη σκληρότητα. Απαντάται σε πολλές και ποικίλες μορφές, έχοντας χρώμα από σκούρο καφέ-μαύρο (καπνιάς) έως τελείως διαφανές. Στα πετρώματα συναντάται σε κοκκώδηή κρυσταλλική μορφή.

Αποτελεί ορυκτολογικό συστατικό των όξινων εκρηξιγενών πετρωμά-των,όπως και μεταμορφωσιγενών και ιζηματογενών πετρωμάτων. Είναι γνωστός διεθνώς με το όνομα "Quartz" , όρος που προέρχεται από την παλαιά γερμανική λέξη  ”Quarz” αγνώστου ετυμολογίας. Εμφανίζει πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες.
 

Ωρολογοποιία

Ο χαλαζίας εξαιτίας της ιδιότητάς του να πάλλεται με συχνότητα 32.768 κύκλους ανά δευτερόλεπτο όταν τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, έχει αποτελέσει σημαντικό υλικό στην ωρολογοποιΐα. Είχε χρησιμοποιηθεί από παλιά ως δονητής σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, αλλά το 1969 κατασκευάστηκε το πρώτο εμπορικό ρολόι μπαταρίας με χαλαζία που χρησιμοποιούσε επίσης ένα μικροσκοπικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (ΙC) για να μεταδώσει κίνηση στους δείκτες. Σήμερα είναι πολύ δημοφιλής για την χρησιμοποίησή του σε ρολόγια τα οποία φέρουν και το λογότυπο Quartz. Σήμερα πολλά ρολόγια με χαλαζία έχουν ψηφιακή ένδειξη και δεν χρησιμο-ποιούν καθόλου κινητά μέρη.Χρήσεις
Αυτούσιος χρησιμοποιείται για την κατασκευή ωρολογίων και ωρολογιακών μηχανισμών και σε ηλεκτρονικά κυκλώματα χρονισμού. Χρησιμεύει, επίσης, για την παρασκευή πυριτίου,ενώ οι ημιπολύτιμες μορφές του χρησιμεύουν στην διακοσμητική και την κοσμηματοποιία.Η ορεία κρύσταλλος χρησιμοποιείται για την κατασκευή οπτικών συσκευών. Χρησιμεύει, επίσης, για την παρασκευή γυαλιού, υπό μορφή κόνεως (χαλαζιακή άμμος) ως λειαντικό, λόγω της υψηλής σκληρότητάς του, ως συστατικό στην παρασκευή ορισμένων τύπων πορσελάνης και, ως πέτρωμα (ψαμμίτες, χαλαζίτης) στην οικοδομική.

Πλάκες από Χαλαζία

Ο Χαλαζίας λόγο της ιδιότητος που έχει σαν αδρανές υλικό και εξαιτίας της σκληρότητας του βρήκε πολύ μεγάλη εφαρμογή και στην οικοδομή σε μορφή πλακών.
Διαστάσεις παραγωγής

Οι διαστάσεις παραγωγής συνήθως ξεκινούν από τα 3m μήκος και 1.4 m πλάτος το δε πάχος αρχίζει από κάποια χιλιοστά και πάνω. Από εκεί και πέρα οι πλάκες κόβονται στις διαστάσεις που απαιτούν οι πάγκοι κουζίνας , πάγκοι και επενδύσεις μπάνιων , επενδύσεις κυρίως εσωτερικών χώρων ,σκαλοπάτια , πλακάκια κλπ

Τρόπος παραγωγής και σύνθεση

Η σύνθεση των πλακών συνήθως αποτελείται από 93% καθαρό χαλαζία και 7% ρητίνες – χρώματα . Το μείγμα αυτό ψήνεται σε φούρνους μέσα σε κενό αέρα στους 200 βαθμούς θερμοκρασία.
Κατόπιν οι πλάκες μπαίνουν σε μηχανές γυαλίσματος όπου επεξεργάζονται στο επιθυμητό πάχος , και μετά γυαλίζονται.

Ιδιότητες των πλακών

• Οι πλάκες αποτελούνται από 93% χαλαζία με αποτέλεσμα να κληρονομούν όλες τις ιδιότητες του χαλαζία. Η σκληρότητα του χαλαζία πρακτικά δεν το αφήνει να χαράζεται με τη συνήθη χρήση.
• Δεν έχει πόρους με αποτέλεσμα οι πλάκες να μην είναι απορροφητικές.
Δεν απορροφούν τα πιο όξινα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούμε στην κουζίνα όπως κρασί , λεμόνι, ξύδι, καφέ ,τσάι , ντομάτα ,Coca Cola κλπ
Σημαντικό για τον χρήστη όπου υπάρχει υγειονομικό ζήτημα.
• Έχει μια ελαστικότητα λόγο των ρητινών που έχει στην σύνθεση του και έτσι δεν σπάει τόσο εύκολα σαν το μάρμαρο η ακόμη τον γρανίτη όταν η επιφάνεια δεν έχει την σωστή υποδομή στήριξης από κάτω.
• Η παλέτα των χρωμάτων παραγωγής είναι πολύ μεγάλη και ο χρωματισμός των πλακών λόγο της ελεγχόμενης παραγωγής και του Quality control που γίνεται είναι ομοιόμορφη και έτσι ξεπερνά το φόβο που έχει το μάρμαρο, άλλο χρώμα είδα και άλλο μου έφεραν λόγο της μητέρας φύσης που έπλασε το μάρμαρο !! η σύνηθες άλλα πραγματική δικαιολογία .
• Μεγάλη αντοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μιας και το σημείο τήξης είναι οι 200 βαθμοί θερμοκρασίας.
• Μεγάλες μονοκόμματες επιφάνειες χωρίς αρμούς ( 3 μέτρα ) αποτέλεσμα αυτής της δυνατότητας παραγωγής του υλικού.

 

• Οι πλάκες από χαλαζία είναι ποιο οικονομικές έναντι του μαρμάρου έχουν σταθερή τιμή μέσα στο χρόνο και έχουν την δυνατότητα συμπληρωματικής παραγγελίας στο ίδιο χρώμα λόγο της συνεχόμενης παραγωγής

 

Καθαρισμός και συντήρηση
Οι επιφάνειες καθαρίζονται πολύ εύκολα εξαιτίας της φύσης του υλικού “έλλειψης πόρων“ και λίγων αρμών αποτέλεσμα της δυνατότητας παραγωγής μεγάλων διαστάσεων
.

Η καθαριότητα του και η συντήρηση γίνεται με τα σύνηθες ήπια καθαριστικά με ουδέτερο ph που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα μας . Καλό να αποφεύγονται τα πολύ ισχυρά απορρυπαντικά για να μην χαλάσει η γυαλάδα που έχει από την παραγωγή του το υλικό.
Συνηθισμένες απορίες και ερωτήσεις
 

• Μπορώ να ακουμπώ την κατσαρόλα μου πάνω στον πάγκο ; Μπορείτε και δεν θα πάθει τίποτα αν γίνεται εκ περιτροπής και όχι συστηματικά . Εάν το κάνετε συνέχεια στο ίδιο σημείο θα υπάρξει πιθανόν αλλοίωση της γυαλάδας χρώματος .
• Μπορώ να επενδύσω την πλάτη της κουζίνας εφόσον χρησιμοποιήσω εστία γκαζιού ;
Καλό είναι να αποφεύγεται η τοποθέτηση σε αυτό το σημείο γιατί η φλόγα αναπτύσσει θερμοκρασίες γύρω στους 400 βαθμούς και όπως είπαμε πιο πάνω οι πλάκες έχουν σημείο τήξης τους 200 βαθμούς και μπορεί σε αυτό το σημείο αν και η φλόγα δεν είναι απευθείας να παρατηρηθούν αλλοιώσεις εξαιτίας της ύπαρξης κατά 7% ρητίνης μέσα στην πλάκα.
• Επενδύσεις τζακιών γίνονται με επιφάνειες χαλαζία ;
Βεβαίως και έχουν πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
Η μόνη προϋπόθεση είναι αν χρησιμοποιήσουμε εστία μαντεμένια να υπάρχει ένα ειδικό ενδιάμεσο υλικό
στα σημεία όπου αναγκαία θα υπάρξει κοινή στήριξη και επαφή το ενός υλικού με το άλλο.
• Λέγεται πως οι πάγκοι από γρανίτες είναι ραδιενεργοί με τον χαλαζία τι γίνεται ;
Ο χαλαζίας είναι φυσικό υλικό που ευρίσκεται κατά κόρον στην φύση και σαν υλικό είναι εντελώς αδρανές, άρα δεν εκπέμπει ενέργεια πόσο μάλλον ραδιενέργεια.


Woodylook είναι από τις πρώτες εταιρίες που εισήγαγαν πάγκους από χαλαζία στην Ελλάδα και απέκτησε μεγάλη τεχνογνωσία πάνω σε αυτό το υλικό.
Οι εισαγωγές είναι κυρίως από την Ιταλία για να μπορεί να δώσει στον πελάτη τα 10 χρόνια εγγύηση .
Προσοχή  κατά την αγορά επιφανειών χαλαζία γιατί και σε αυτόν τον τομέα κυκλοφόρησαν επιφάνειες μη Ευρωπαϊκές  αναμφίβολου ποιότητας εξαιτίας μη πιστοποιημένων μεθόδων παραγωγής του υλικού.

Στην Woodylook θα βρείτε ότι καλύτερο κυκλοφορεί τώρα στην Ευρώπη , στις καλύτερες τιμές μαζί με την εγγυημένη τοποθέτηση από εξειδικευμένα συνεργεία.Μπορείτε να μπείτε στο Site μας για να δείτε πολλά χρώματα και εφαρμογές.